10 Haziran 2008 Salı

BİR GÜNDE 20 KENE YİYEN CEKİRGE



Son yıllarda ölümcül hastalığa yol açan kene, artan popülasyonuyla Türkiye’nin başına dert oldu. Bilimadamları soruna çare ararken, Hatay’ın Amanos Dağları’nda kene yiyen bir çekirge türü tespit etti. Yetişkin bir çekirge, günde yaklaşık 20 kene yiyor.Keneyle mücadele edebileceği belirtilen çekirge türü, Hatay’ın Amanos Dağları’nda 600 ve 1200 metre yükseklikte meşelik sahalarda yaşıyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar’ın bu çekirge türüyle ilgili araştırması 3 yıldır sürüyor.

Prof. Doğanlar, çekirgelerle ilgili “Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının taşıyıcılarından biri olan kenelerin mücadelesinde bir pradyatör olarak, avcı böcek olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi. Çekirgelere benzeyen bir yeni türün olduğunu tespit ettiklerini ve bu türle laboratuvarlarda yaptıkları çalışmalarda keneleri yediğini belirlediklerini vurgulayan Prof. Doğanlar, “Bu konuya yönelik çalışmalarımızı biraz daha derinleştirdik.

Yaptığımız bir çalışmada bir ergin Eremiaphila Dağı dişisi veya erkeğinin gayet rahat bir şekilde bir günde 20’ye yakın keneyi yediğini belirledik” diye konuştu. Doğanlar, çekirge türüyle ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Ülkemizin aynı ekolojiye sahip yerlerinde yaşayıp yaşamayacağını, oralarda da kenelerin popülasyonunu düşürüp düşürmeyeceğini araştırarak bulmamız lazım.”

Hiç yorum yok: