12 Nisan 2008 Cumartesi

SAĞLIK

SİGARANIN ZARARLARI

İÇERDİĞİ ZARARLI MADDELER

Sigara dumanında 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunun 2000 tanesi insan vücudu için zehirli olan maddelerdir. 55 tanesinin ise kanser yapıcı olduğu bilinmektedir.Sigara içimi sırasında bu maddelerin tamamı akciğerlere ulaşır ve büyük bölümü kana geçer.

SİGARA NEDEN ZARARLIDIR? Sigara dumanında 4000 çeşit kimyasal madde vardır. Bunun 2000 tanesi insan vücudu için zehirli olan maddelerdir. 55 tanesinin ise kanser yapıcı olduğu bilinmektedir.Sigara içimi sırasında bu maddelerin tamamı akciğerlere ulaşır ve büyük bölümü kana geçer.Örneğin sigaradaki nikotin 7 saniyede beyne ulaşmakta, 15 saniyede ise tüm vücut organ ve dokularına dağılarak zararlı etkilerini göstermektedir. Kanda bulunan Bu zehirli maddeler kalp tarafından ortalama dakikada 70 kez , bir sigara içini sürede 500 kez tüm vücuda pompalanmaktadır.
NASIL ZARAR VERİR

Ağız, burun, diş ve dişeti, gırtlak ve akciğerlere doğrudan temas ile zehirleyici etki gösterir.
Vücut direncini düşürerek enfeksiyona yakalanmayı kolaylaştırır. İyileşme döneminin uzamasına yol açar.
Kan damarlarının iç yüzünü kaplayan damar epiteline zarar vererek damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, felç ve inme gibi rahatsızlıklara zemin hazırlar.
Ayrıca nikotinin pıhtılaşmayı artırıcı etkisi nedeniyle kanın akışkanlığını azaltarak dokularda beslenme bozukluğuna yol açar, damarlarda pıhtı oluşumunu artırır.
Kan dolaşımının bozulması kalp krizinden bacakların kesilmesine yol açan Burger hastalığına, cilt yaşlanmasından erkeklerde cinsel işlev bozukluğuna kadar bir çok hastalıktan sorumludur.
Kronik CO (karbonmonoksit) zehirlenmesine neden olarak beyin, kalp, böbrek gibi bol oksijene ihtiyaç duyan organlara zarar verir.

teşekkür ederim

Hiç yorum yok: